Vores Mjød

 

Mjød ?!! Udbryder folk og ser ud som om, vi har foreslået dem noget virkelig suspekt.

Men ja, det er det, vi vil. Vi vil have folk til at drikke mjød. Til at servere mjød lige dér hvor de tidligere serverede vin, champagne eller sauternes. Vi vil have dem til at forstå, at den gamle nordiske drik - i min version - er en yderst raffineret drik.

Vores projekt startede som en kollision mellem to passionerede producenter. Vi mødtes gennem fælles venner, som absolut mente, at vi burde lave en cider sammen. Brygmesteren Annemarie og æbleavleren Kirsten. Det var jo oplagt, sagde de.

Og det var det egentlig. Men efter vores første møde og en personlig energi, der bare klikkede, hed projektet mjød. For Kirsten var også biavler, og med mjøden kunne vi kombinere honning, æbler og humle.

Mjød er gæret honning. Faktisk verdens ældste alkolholiske drik. Men vi har nedsat alkoholprocenten, tilsat æblemost og eksempelvis krydret den med humle, så den bliver til en perlende frisk og meget sofistikeret drink.

Underfundig har vi kaldt den, for den er virkelig underfundig i ordets allerbedste betydning : Underfuld og overraskende. Sød uden at være sød, fyldig uden at være tung.

Mjøden er et ærligt produkt. Ren og bæredygtig. Både æbler og honning er danskproduceret. Næsten alle æblerne kommer fra Kirstens gård på Møn, Rytzebækgård. Æblerne er selvfølgelig økologiske og Rytzebækgårds æbler er fra seneste æblehøst også blevet biodynamiske. Desværre er det endnu ikke lykkedes os at skaffe økologisk dansk honning i de mængder vi har brug for, men der arbejdes på sagen. For os var det vigtigt at støtte den danske biavl, og støtter derfor også op om Biavlerforeningens nye etiket for anvendelse af danskproduceret honning. Derfor har jeg valgt ikke at købe udenlandsk økologisk honning. 

En af Københavns bedste sommelier’er har været med indover produktudviklingen, og når det er valgt at hælde den på vinflasker, er det ikke nogen tilfældighed. For Underfundig er en vinoplevelse. Akkurat som en god vin har den et væld af smagsnuancer. Æbler, sommer, honning, rene kilder, humle, glæde og krydderier.

Mjøden kan serveres som aperitif som den er kold eller med isterninger. Elller prøv at tilsætte ca 1/3 tonic eler en mousserende tør vin. Den kan også serveres til krydrede gryderetter eller gris. Passer fint sammen med ost eller til dessert i stedet for Sauternes.

Underfundig har simpelthen så mange facetter, og det er noget af det, som jeg selv synes er sjovest og mest charmerende ved produkterne.  At man kan nyde mjøden ren og iskold, eller man kan mikse den, peppe den op, lave cocktails og aperitiffer. Prøv den fx med et tvist af tonic, og du har en nynordisk champagneoplevelse.

Så nej, ikke suspekt. Men Underfuld.

 

Bestil Mjød