Underfundig morgendug

Mjød er verdens ældste alkoholiske drik. Brygget på honning, vand og gær.

Man ved ikke præcist, hvem der fandt på den, men man ved med sikkerhed, at den har været drukket helt tilbage i den tidlige oldtid.

Der er historier om tørstige jægere, som ved et tilfælde kom til at drikke af en bikube fyldt med sødt, berusende regnvand. Eller afrikanske buskmænd, som gærede honning i udhulede træstammer.

I gamle litterære kilder bliver mjøden beskrevet som en gudedrik: Morgendug kastet ned fra himlen og samlet ind af bierne.

De gamle grækere mente ligefrem, at mjød forlængede livet, og at man blev vittigere, mere poetisk og endda mere viril af at drikke den. Og i den nordiske mytologi bællede guderne mjød som var det saftevand. 

Men med vinens opfindelse gik det tilbage for mjøden, for vinstokke var nemmere at kontrollere end bierne, og vinen kunne produceres i større mængder. Også øl overhalede hurtigt mjøden, som derfor i moderne tid har været uretfærdigt glemt.

Med den ny-nordiske bølge er der imidlertid igen kommet fokus på mjøden, og over alt i verden eksperimenteres der med den gamle drik. I USA er salget eksploderet efter tv-serien Game of Thrones, hvor der drikkes masser af mjød.

En klassisk mjød har en alkoholprocent på 14-15, men i den moderne udgave tilsættes ofte frugtsaft, og den smages til med krydderier eller humle. Vores Underfundig er smagt til med æblemost, så mjøden bliver lettere, mere twistet og næsten mousserende. Alkoholprocenten er 11.

Mjøden har alle de muligheder, som mange moderne smagsløg leder efter. Den kan drikkes helt kold og rå. Den kan mixes og piftes op, blive til cocktails eller serveres i stedet for champagne. Men frem for alt er den autentisk, den ægte vare. Fra guderne til os.

Det er vores overbevisning, at mjødens renæssance er mere end bare et modefænomen.