Om os

Hvem er vi…der vil have folk til at drikke mjød igen ? Vi er to kvinder, som har det til fælles, at vi begge har droppet en ellers pænt udlagt og speedy erhvervskarriere for at hellige os vores passion : At dyrke æbler og brygge øl. 

Nu er vi gået sammen om at lave mjød. Fordi vi synes, at mjøden er uretfærdigt glemt. En underfundig, charmerende drik, som med et moderne touch kan serveres i stedet for både champagne og sauternes, som aperitif og cocktail.

Æbleavler Kirsten Rohde Jensen : Jeg var i mange år juridisk chef i Nationalbanken. Sad med til utallige møder i Frankfurt og knoklede med jura fra morgen til aften. Var egentlig glad nok for mit travle, gode liv. Havde masser af professionnelle udfordringer og var økonomisk godt stillet. Kunne i princippet fluebene alle de succeskriterier, som vi bruger til at måle hinanden i vores samfund.

Men da en nær veninde pludselig blev syg og døde, oplevede jeg det dér eksistensielle wake-up call som mange andre mennesker i fyrrene. Spurgte mig selv, om det virkelig var det her, jeg ville resten af mit liv ?

Efter lidt tilløb og statusopgørelse sagde jeg mit job op og forfulgte den idé, som havde rumsteret et stykke tid : Æbleavl. med venners hjælp plantede jeg 3.000 æbletræer på vores grund ved fritidshuset på Møn. Og efter det var der ligesom ingen vej tilbage. Nu måtte drømmen briste eller bære.

Den bar heldigvis. På Rytzebækgård producerer vi økologiske spiseæbler og laver æblemost, som vi sælger til en stribe af Danmarks bedste restauranter, heriblandt Noma og Amass. Efter ti år er jeg stadig dybt fascineret af æbler og hele den proces, hvor æbleblomsten bliver til æbler. Jeg kan kan stadig blive helt rørt, når jeg går derude i plantagen. Og fordi vi på gården også har bier og laver honning, er jeg med i hele processen helt fra fra den tidlige bestøvning. Det er meget livgivende.

Medlem af Det Danske Gastronomiske Akademi fra 2011. Siden 2017 vicepræsident i akademiet.

Brygmester Annemarie Hartvig Jensen : Jeg er oprindelig uddannet farmaceut og arbejdede i 17 år på Novo Nordisk med at udvikle lægemidler. Havde det rigtig fint og var fagligt forkælet med gode projekter. Men så begyndte jeg at interessere mig for ølbrygning. Jeg blev fanget ind af hele processen.

Når jeg var på tur, skulle jeg altid lige et smut ind om egnens lokale mikrobryggeri, smage på mærkelige øl og snuse til gæringen. Og hjemme begyndte vi at have sjove mærker på køl.

I 2011 sagde jeg mit job op og startede på brygmesteruddannelsen på Københavns Universitet. Pludselig kunne jeg udleve min passion. Det var helt i orden – og ikke længere nørdet – når jeg brændende interesserede mig for forskellen på bitterhumle og aromahumle. 

Jeg begyndte at gære og mæske, jonglerede med malt og enzymer, og opdagede, at jeg har det allersjovest, når jeg får lov til at eksperimentere med nye øltyper. Jeg krydser hæmningsløst øl med lakrids og honning, stopper stjerneanis i vores hjemmebryg og har udviklet pilsner i champagneklassen. Jeg har arbejdet i Carlsbergs innovationsafdeling, hvor alle vilde indfald er velkomne, og har også arbejdet som brygmester på bryggeriet Skands, der uden diskussion er et af landets mest innovative og velfungerende mikrobryggerier.

I min fritid har jeg skabt www.oelklubforkvinder.dk. En klub, hvor kvinder sammen kan smage, opleve og forstå, hvor raffineret øl i virkeligheden er. At det er langt mere end en almindelig pilsner. En traditionsrig kulturbærer, som man kan forfine, forandre, modernisere og overraske med. Akkurat ligesom mjød.